'?php if (function_exists ('gtm4wp_the_gtm_tag')) {gtm4wp_the_gtm_tag (); }? '

ONTDEK IYENGAR LESSEN

Kom lekker tot jezelf bij een van de yogalessen.
Schrijf je nu in via het lesrooster.

Live in de studio meerdere stijlen van yoga!    >>

IYENGAR YOGA

Iyengar yoga is een unieke en therapeutische vorm van Hatha yoga waarbij de focus ligt in op de uitlijning en uitvoering van de yogahoudingen (Asana’s). Door precies en geconcentreerd te werken word het lichaam in balans gebracht en kan het hoofd tot rust komen.

Met behulp van blokken, riemen, dekens worden de asana’s op een speelse speelse, experimentele en adaptieve manier voor iedereen toegankelijk gemaakt. Uiteindelijk kunnen hierdoor zelfs de meest intensieve houdingen veilig, rustig en zonder hulpmiddelen worden uitgevoerd.

De lessen zijn actief & energiek waarbij elke keer een andere groep asana’s aan bod komt: staande houdingen, vooroverbuigingen, achteroverbuigingen en de onderste boven houdingen zoals schouderstand (sarvangasana) en kopstand (Sirsansana). Elke les eindigd met tijd voor rustige houdingen, ademhaling en Savasana (eindontspanning).

Iyengar yoga en ‘props’

Iyengar yoga staat bekend om het gebruik van props (hulpmiddelen) bij de lessen. B.K.S. Iyengar ontwierp onder meer kussens, blokken, banden en stokken die de cursist ondersteunen in de juiste beweging en helpen een asana beter uit te lijnen en langer vol te houden. Zowel beginnende als ervaren Iyengar cursisten kunnen zo met de juiste inspanning en een gezonde alignment de asana’s ervaren.

Iyengar yoga verschilt op een aantal punten van andere soorten hatha yoga. De meest duidelijke verschillen zijn o.a.:

  • Props (zoals blokken, riemen, dekens en bolsters) worden bij Iyengar yoga naar individuele behoefte gebruikt als ondersteuning bij het leren en verbeteren van de verschillende asana’s . Props kunnen worden gebruikt om moeilijke asana’s toegankelijk te maken voor iedere deelnemer of om ze uitdagender te maken;
  • Bij Iyengar yoga is er veel aandacht voor de uitlijning van de verschillende asana’s. Beoefenaars hebben de neiging flexibele gebieden van het lichaam beter te stretchen en te vertrouwen op de beter ontwikkelde spieren voor kracht. Dit zal slechts bestaande ‘gewoontes’ versterken. Bij Iyengar yoga wordt juist aangemoedigd de zwakkere en stijvere delen van het lichaam te versterken en zo de betere uitlijning van het gehele lichaam tot stand te brengen. Wanneer het gehele lichaam beter uitgelijnd is dan zal er op den duur minder kracht nodig zijn en zal de ontspanningsbeleving worden vergroot;
  • Bij Iyengar yoga lessen zal er in de regel meer tijd worden gegeven om in een asana de effecten te onderzoeken en te werken aan een gedetailleerde uitlijning.
  • Bij  Iyengar yoga is er geen vaste volgorde van de asana’s, maar deze worden juist in verschillende series uitgevoerd voor diversiteit in de effecten en beleving.  Een serie is een veilige en systematische opvolging van houdingen om de mogelijkheden en vaardigheden bij elke les verder te vergroten. Dit kan worden gedaan om kracht, flexibiliteit, stevigheid, concentratie en lichaamsuitlijning te ontwikkelen.
  • Er is een goed geregeld trainingsprogramma dat moet worden gevolgd om in aanmerking te komen voor certificering als ‘Iyengar yoga docent’. Deze grondige training van de instructeurs leid tot precies taalgebruik, demonstratie en het ontwikkelen van begrip, individuele correctie en aanpassing van deelnemers waar nodig.
  • Er is bij Iyengar yoga veel aandacht voor het therapeutisch gebruik van de verschillende asana’s.

B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar

Iyengar Yoga is genoemd naar de yogaleraar B.K.S. Iyengar. De in 1918 in India geboren Iyengar heeft zijn hele leven aan yoga gewijd. Voor zijn baanbrekend werk kreeg B.K.S. Iyengar veel prestigieuze onderscheidingen. Hij werd onder andere door “Time” genoemd als een van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Zijn boek ‘Light on Yoga’, vaak betiteld als de “yogabijbel”, is in alle belangrijke talen vertaald. B.K.S. Iyengar is overleden op 20 augustus 2014.

IEDERE:

Wanneer: de Iyengar lessen zijn tot nader bericht niet (meer) opgenomen in het rooster.

Docente: Nancy Reyerts.

Kosten: zie prijzen.

Locatie: Kleverlaan 9B ‘Huis ter Kleef’, Haarlem.

Voor meer informatie kun je ons altijd een email sturen, of bellen naar: 023-5444034.

Klik IYENGAR LESSEN KLEVERLAAN om je aan te melden voor een les.