'?php if (function_exists ('gtm4wp_the_gtm_tag')) {gtm4wp_the_gtm_tag (); }? '
Selecteer een pagina

Artikel India

Kom lekker tot jezelf bij een van de yogalessen.
Schrijf je nu in via het lesrooster.

Live in de studio meerdere stijlen van yoga!    >>

Female Leadership Journey Nepal 2023

Blog Female Leadership Journey

De eerste dagen van de Female Leadership Journey

Deze staan in het teken van de persoonlijk leiderschapstraining. In dit ongelooflijk mooie, kleurrijke Nepal openen we iedere dag met yoga, ademwerk en meditatie. Een van de LAB principes is onze Multidimensionale benadering waarbij het lichaam ons puurste informatiebron is. Het waarnemen van de fysieke sensaties geeft toegang tot, vaak eerlijker, antwoorden en inzichten. Door ademtechnieken merk je al snel dat je meer contact krijgt met het lichaam, met je gevoelens en lichamelijke signalen. Uit het hoofd en in het lijf.

Na het ontbijt starten we met een incheck en sharing. 15 vrouwen in een hele andere context, uit hun rol als moeder, partner of functie. Meer en meer in verbinding met hun oorspronkelijkheid, hun zelf! Terug naar de kern. Naar je ziel.

Met een lach en een traan worden de verlangens gedeeld. Het doorvoelen van het gemist, het kwijtgeraakte deel van je zelf, de ongewenste patronen. Alles wordt meer en meer bewust. Er is ook dankbaarheid voor wat het allemaal heeft opgeleverd. Vele promoties, opleidingen en behaalde successen zijn gebaseerd op deze patronen. Het harde werken. De overtuigingen en opvattingen die je hebben beschermd voor dat wat je echt niet (meer) willen voelen.

We onderzoeken wat er nodig is of wat meer zichtbaar mag worden om in balans te komen. Een nieuw gedrag, eigenschap en andere kwaliteit. Het bewandelen van de lemiscaat geeft nieuwe perspectieven. Twee kanten die ergens in het gouden midden zorgen voor een natuurlijker, authentieker, evenwicht.

Na een paar dagen is iedereen geland. In Nepal, in het lijf, in je zelf.

In de middag is er tijd om de omgeving te verkennen. De indrukwekkende Boeddhistische tempels, ontmoetingen met de ongelooflijk vriendelijke locals, een stilte wandeling door de ongerepte natuur, het heerlijke Nepalese eten. Alle zintuigen worden geprikkeld.

We zijn klaar voor de volgende fase van de Journey; het projectbezoek van de locale vrouwen van @microkredietvoormoeders in Dulikhel. Keep you posted.

De 2e fase van de Female Leadership Journey.

Na drie dagen leiderschapstraining is het tijd om naar het vrouwenproject van Microkrediet voor Moeders te gaan. Naast dat ‘cross culture’ zoveel meerwaarde geeft en super verbindend is, doneren we de opbrengst van deze training aan het project dat we bezoeken. Door #microfinance kunnen de locale (meest arme) vrouwen een eigen onderneming starten, krijgen ze trainingen en kunnen hun kinderen naar school. De Nederlandse vrouwen zorgen dus niet alleen voor hun eigen #leiderschap , maar dragen tegelijkertijd bij aan #ondernemerschap van de locale vrouwen.

We reizen af naar Dulikhel waar een ziekenhuis is opgebouwd door dr. Ram. Naast de gezondheidszorg die ze verlenen, zijn ze ook partner van Microkrediet voor Moeders. Na een rondleiding, waarbij de staff vol trots (en terecht!) laat zien dat bijna het hele ziekenhuis voorzien wordt door zonnepanelen, krijgen we een ontmoeting met Dr. Ram. Wat een inspirerende, en zeer charmante man. Hij vertelt over de armoede waarin hij is opgegroeid. Toch de kans kreeg om in Oostenrijk te studeren en terugkwam met een missie; Quality care for the poor. Met niets begon hij en nu is hij een ‘legend’ geworden met een gigantisch ziekenhuis waar iedereen welkom is. Een van zijn mooie opmerkingen: “Je kunt beter 10 mensen 1 euro geven dan 2 mensen 5 euro. Zo maak je meer mensen blij”. ‘Multiple our strenght and count the impact’. Dit sluit helemaal aan bij onze gedachten vanuit microfinance; we geven een vrouw een lening en als dat terugbetaald wordt, gaat het naar een andere vrouw die het nodig heeft. Zo vermenigvuldigen we de impact en groei naar zelfredzaamheid.

Na een gezamenlijke lunch was het tijd om met jeeps de bergen in te gaan. Wat een uitdaging om uiteindelijk in Dapcha te komen. Het tv-programma ‘De gevaarlijkste wegen ter wereld’ was er niets bij. Na een paar uur reizen werden we warm ontvangen door de partner van het project. Het voelt toch iedere keer weer bijzonder hoe je hier welkom wordt geheten. Met een kleurrijk sjaaltje en een ketting van bloemen. Je hoofd buigen voor de ander om dit te ontvangen. Het zijn mooie #rituelen om de ontmoeting te eren.

De volgende dag kwamen de vrouwen uit de bergdorpen naar de outreach post. Het is bijna niet te beschrijven hoe bijzonder het is om elkaar te ontmoeten. We spreken elkaars taal niet maar dat maakt zo niet uit. Een glimlach opent alles. We zien elkaar. Houden elkaars handen vast. Eten en dansen zelfs samen. Wat was het een feest. Daar in de ‘middle of nowhere’ vieren vrouwen de ontmoeting. Het was dan ook moeilijk om afscheid te nemen aan het einde van de middag. Dit was onvergetelijk.

In de avond is het tijd voor sharing. Naar elkaar luisteren. De verschillende ervaringen delen en daarna de stilte in. We maken langzaam de overgang naar de volgende fase van de reis. De volgende blog zal ik hierover delen. #femaleleadership #training #coaching #gezondheidszorg #ontmoeting #culture

De laatste 3 dagen van de Female Leadership Journey door Nepal.

We zijn weer onderweg. Een transitie. Niet alleen fysiek maar ook binnen het leiderschapsprogramma. Wij, de trainers Brigit Jans en Anita Tamming geven een reflectie opdracht mee: Wat heb je geleerd tot nu toe? Wat heeft je geraakt tijdens het projectbezoek en wat zegt dat over jou? Over je vrouwelijk leiderschap? En wat wil je in de laatste dagen nog aankijken? Leren? Waar verlang je nog naar? En wat heb je nodig?

Als je de andere blogs hebt gelezen merk je dat we tijdens deze persoonlijk leiderschapsreis telkens weer de beweging naar binnen maken, naar jezelf om vervolgens weer naar de buiten te komen. In contact met de ander, in de ontmoeting.

En in deze laatste fase van de training willen we daarbij de terugkeer naar huis aanraken…  Wat vertelt je lichaam hierover? Welke deel van jezelf wil je meer in de ontmoeting meenemen? Meer laten zien?

Vaak maak je dan een innerlijk reisje terug naar je eigen ouderlijk huis of systeem van herkomst. Wat heb je daar (aan- of af-) geleerd? Over je lot en bestemming, kwetsbaarheid en kracht, feminiene en masculiene energie. Best lastige, en persoonlijke, onderwerpen….

We hebben de perfecte plek gevonden om de diepte in te gaan;

Nano Buddha Resort. Met fijne houten huisjes met warm water ;). Een prachtige ‘tempel’ voor de yoga en training met de grootsheid van de Himalyama op de achtergrond, is het er paradijselijk mooi. De magie hangt in de lucht. We gaan verdiepen in ieders persoonlijk proces.

De volgende dag wandelen we naar de Namo Boeddha Tempel. We zijn uitgenodigd om met de praktiserende monniken te mediteren tijdens de ochtend ceremonie. Dit was echt te gek! Mede door de mantra’s die in een bepaalde cadans uitgesproken werden, zakte ik in een diepe meditatie. De heftige gong en de trompetten haalden me regelmatig terug naar de tempel, maar het liefst was ik de hele dag in deze ervaring gebleven.

Voordat we aan de terugweg begonnen, deden we op de top van de tempel een afscheidsritueel. Echt stilstaan bij wat je achter wilt laten…een ervaring, een overtuiging, gedrag… We lopen vervolgens in stilte naar ons resort terug. Geraakt, bevrijd, opgelucht. En ik…, ik voel me zo dankbaar dat ik dit werk mag doen.

De laatste dag in Nepal is aangebroken. We landen weer in Kathmandu. Shoppingtime! Jasjes, sjaals en klankschalen worden ingeslagen om niet met lege handen thuis te komen. Onze dierbaren bedanken dat ze deze reis mede mogelijk hebben gemaakt. Het is rond. De vrouwen vertrekken naar Nederland. Ik blijf nog een week om (uit) te rusten, een trekking te doen en te genieten van de helende energie van Nepal.

Wil je ook een keer mee op deze reis? Op 8 mei is er een info avond bij ons in Haarlem. Zie www.labvoorleiders.nl.

Volgend jaar gaan we naar India van 26 januari t/m 5 februari 2024. Alvast een plek reserveren? Stuur een mail naar anita@labvoorleiders.nl