Dagelijkse lessen in meerdere stijlen van yoga!    >>

Judith Woithe

Mijn naam is Judith. Ik ben in 2004 begonnen aan mijn tweede “leven” om het zo maar te noemen. Daarvoor heb ik met veel plezier gevlogen bij de KLM totdat ik voelde dat het genoeg was geweest.

In 2003 ben ik begonnen om diverse certificaten te halen als groepslesseninstructeur. In 2004 kreeg ik mijn vaste contract bij Nieuw Groenendaal waar ik nog steeds met veel plezier werk nu als Critical AlignmentYoga,- en Therapiedocent en als receptioniste.

In 2008 heb ik een vertaalslag gemaakt naar de yoga. Ik ben begonnen bij Tonnie Goes en heb bij haar de Poweryogaopleiding en “De kunst van het begeleiden” afgerond. Op mijn zoektocht in de yogawereld kwam ik contact met de Amerikaanse docenten Robert Boustany, Neva Ingalls en Dorinde Farver. Bij hen ben ik de 200 hours teachertraining gestart. Ik heb veel geleerd van deze docenten, van hun kennis en wetenschap over de yoga en haar filosofie. Ik vond yoga geweldig, maar miste nog iets. Wat dat “iets” was werd mij duidelijk toen Gert van Leeuwen op mijn pad kwam.

De Critical Alignment yoga zou je kunnen zien als een therapeutische vorm van yoga terwijl ook de spirituele kant van de houdingen wordt onderstreept.

De asana’s (houdingen) dienen om een balans te creëren in het lichaam, zodat het lichaam open wordt en er een subtiele vrije energie kan gaan circuleren. Tijdens de uitvoering van de asana kan dan een bewustzijn worden ervaren dat een acute ervaring van jezelf geeft in het “hier en nu”.

De krachten van yogahoudingen kunnen groot zijn, maar aan sommige yogahoudingen in de traditionele teksten, zoals de Hatha Yoga Pradipika, worden sterke therapeutische waarden toegekend. Maar de weldadige effecten zijn ongeloofwaardig groot en worden nooit uitgelegd.

Critical Alignment zoekt daarom liever de verbinding met het medische denken, zodat de lessen/behandelingen goed aansluiten op bestaande medische behandelmethodes zoals fysiotherapie, massagetherapie, manuele therapie enzovoort.

Het feit dat ik bij Nieuw Groenendaal werk draagt er een steentje aan bij dat velen hun weg naar de Critical Alignment al hebben gevonden. Vanuit de fysiotherapie, manuele therapie en de diverse bewegingsprogramma’s sturen mijn collega’s gegadigden om kennis te maken met deze baanbrekende vorm van yoga.

In 2012 ben ik gestart met de yogalevels, vervolgens de therapielevels om het af te kunnen sluiten met de lesgeeflevels.

Tussentijds ben ik veel naar Amsterdam afgereisd voor verdiepingsweekenden en ik mocht een prachtige verdiepingsweek ondergaan in Frankrijk allemaal onder leiding van Gert van leeuwen.

Afsluiten doe je deze vorm van yoga nooit, omdat je Gert van leeuwen blijft volgen in zijn interessante wetenschappelijke en filosofische speurtocht naar de mens in al zijn fascinerende complexiteit van lichaam en geest.