'?php if (function_exists ('gtm4wp_the_gtm_tag')) {gtm4wp_the_gtm_tag (); }? '

Heb je interesse in yoga?

Kom lekker tot jezelf bij een van de yogalessen. Schrijf je nu in via het lesrooster.

Live in de studio meerdere stijlen van yoga!    >>

Workshop TRE, Nidra en Restorative Yoga

TRE staat voor Tension Releasing Exercises. Het is een methode die is ontwikkeld door Dr. David Bercelli om mensen minder stress of spanning te laten ervaren in hun lichaam. De methode bestaat uit een 7-tal oefeningen waarmee we een oeroud mechanisme aanspreken en we stress kunnen ontladen.

Inmiddels wordt deze methode in meer dan 40 landen met veel succes gebruikt om mensen van hun spanning af te helpen.

De aanmaak van stresshormonen was oorspronkelijk bedoeld om ons, oermens, in actie te laten komen als er gevaar dreigde. In eerste instantie om te vluchten. Als vluchten niet kon, moesten we vechten om te overleven.

In de huidige tijd hoeven we gelukkig niet letterlijk te rennen of vechten voor ons bestaan, maar ervaren we het leven vaak wel als stressvol. Er wordt veel van ons verwacht en gevraagd. Dat begint al als we naar school gaan waar we geacht worden stil te zitten.

We leven gehaast en ervaren relatief veel stress op de werkvloer, in relaties, door financiële problemen of het verlies van een dierbare.

Ons lichaam maakt daardoor nog steeds cortisol en adrenaline aan om “in actie te komen”, maar we verbruiken het niet want we zijn geëvolueerd in beschaafde mensen en rennen niet letterlijk weg of gaan onze baas of partner niet te lijf!

Bij mensen die langdurig of regelmatig spanning ervaren, gaat het lichaam daarom op den duur verkrampen door de hogere concentratie stresshormonen in de spieren. Zelfs als de stress minder wordt kan het lichaam deze verhoogde spierspanning moeilijk loslaten. We hebben geen idee hoe dit te verhelpen. We belanden in een cirkel van pijn en spanning die met ‘n fysiotherapeut, yoga of een andere therapie niet op te lossen is en tot wanhoop kan leiden.

De kaakspieren, het diafragma, de lange nek- en rugspieren en vooral de PSOAS spieren (zie afbeelding) zijn spiergroepen waar de meeste stresshormonen naartoe worden getransporteerd. Als we deze niet gebruiken, kunnen we klachten ontwikkelen als: gespannen kaken, tandenknarsen, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rugpijn, een hoge, oppervlakkige ademhaling en stramme heupen en benen, waarin we regelmatig kramp krijgen.

Vage klachten die we ervaren bij langdurige spanning zijn o.a. een verstoord slaappatroon, vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaar zijn.

TRE is een zelfhulpmethode die u leert middels deze unieke oefeningen uw opgebouwde spierspanning te ontladen. Door dit onder begeleiding van een TRE provider te doen, leert u de grenzen van het ontladingsproces in de gaten te houden. Langdurige spanning kan immers niet in één keer worden ontladen! Door te leren dit stapsgewijs te doen, wordt dit een positieve ervaring die u veel kan opleveren.

Praktische informatie

Wanneer:

  • vrijdag 12 mei 2023
  • vrijdag 30 juni 2023

Tijd: vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur.

Docent: Anita Tamming.

Kosten: € 49,50.

Locatie: Kleverlaan 9 in ‘Huis ter Kleef’, Haarlem.

AANMELDEN

Voor meer informatie kun je ons altijd een email sturen, of bellen naar: 06-11798789.